Çocuk sahibi eşlerin boşanması söz konusu olduğunda ve eşler arasında çocuk velayeti için bir anlaşmaya varılamadığı takdirde velayet davası mahkeme kararı ile alınmaktadır. Mahkeme velayet kararını verirken çocuğu koruma ve kollama, eğitim, bakım ve terbiyenin en iyi hangi tarafın sağlayacağına göre karar vermektedir.
Sayfa İçeriği
Velayet Davasında Çocuğun Yaşının Önemi Var Mıdır?
Hakim karar verirken çocuğun yaşının da göz önünde bulundurur.
Velayet Davasında 0- 3 Yaş Arası Çocuklar
O- 3 yaş dönemi çocukların anne bakımına ve anne sevgisine daha fazla ihtiyaç duymaktadır. Çocuğun 3 yaşına kadar ki velayetine karar verirken annenin yaptığı işin, maddi durumunun ve yaşam tarzının hiçbir önemi bulunmamaktadır. Yargıtay 0 ila 3 yaş arasındaki çocuğun velayetini anneye bırakılmasını hükme bağlamaktadır.
Velayet Davasında 3- 7 Yaş Arası Çocuklar
3 ila 7 yaş arası çocukların anne bakımına ve anne şefkatine daha az muhtaç olmaktadır. Fakat anne şefkatine ve anne bakımına daha az muhtaç olması velayet hakkının anneden alınıp babaya verilmesine neden olmamaktadır. Velayetin anneden alınması için annenin sağlığının kötü olması, çocuğa yeterli bakımı sağlayamaması ve kötü alışkanlıklarının olması gibi bir takım sebepler neden olmaktadır.
Velayet Davasında 6-12 Yaş Arası Çocuklar
6 ila 12 yaş arası çocuğun okul yaşı olduğu için velayet davasında anne ve babanın çocuğa sunacakları maddi imkanlar ön planda tutulmaktadır. Bu yaş dönemindeki çocuklar için velayet kararı verilmeden önce işinde uzman bir pedagog ile görüşülerek çocuk dinlenir.
Peki; velayet davasının sonuçları nelerdir? Gelin hep beraber inceleyelim.