Ceza Davaları Hangi Mahkemelerce Görülür?

Ceza Davaları Hangi Mahkemelerce Görülür?

Ceza Davalarına Bakan Mahkemeler

Ceza davaları, kamu davaları olup, toplumda işlenen çeşitli suçları kapsamına almaktadır. Şikayet yolu ile açılmış olsa da kamu davası niteliği devam etmektedir. Ortada tespit edilen bir suç olduğu takdirde savcılık iddianame ile gerekeni yapmakta ve takibe almaktadır. Bu noktada ceza davaları belli mahkemelerce takip edilmektedir. Bu mahkemeler: Ağır Ceza Mahkemeleri, Asliye Ceza Mahkemeleri olarak bilinmektedir. 18 yaşından küçük çocuklar için Çocuk Ağır Ceza Mahkemeleri devreye girmektedir.

Ağır Ceza Mahkemeleri

Yağma, kasten adam öldürme suçu, adam yaralama, taksirle ölüme neden olma, irtikap, zimmet, rüşvet, belgede sahtecilik, dolandırıcılık ve hileli iflas gibi suçlar ağır ceza mahkemelerince takibe alınmaktadır. Bu mahkemelerce takip edilen suçlar kanıtlandığından en az alınan ceza 10 yıldır. Ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis de bu suçlar çerçevesinde değerlendirilmektedir.

Asliye Ceza Mahkemeleri

10 yıl ve daha az ceza gerektiren suçlara hususunda Asliye Ceza Mahkemeleri devreye girmektedir. Aslında Sulh Ceza Hakimliği, Ağır Ceza Mahkemeleri ve diğer özel mahkemelerin baktığı davalar dışında kalan tüm davalara Asliye Ceza Mahkemeleri bakmaktadır. Bu mahkemeler Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen her ilde ve belli ilçelerde kurulmaktadır. Bu kuruluş için Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından görüş verilmekte.

Çocuk Ceza Mahkemeleri

Asliye Ceza Mahkemeleri tarafından yargı gerektiren suçlarda sanığın yaşının küçüklüğü sebebiyle bu mahkemeye devredilir. Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından devredilen suçlara ise Çocuk Ağır Ceza Mahkemeleri bakmaktadır.

Yorum yapın

Open chat
Merhaba 👋
Size yardımcı olabilir miyiz?
Hemen Ara