Konkordato Ve İflas Erteleme Arasındaki Fark Nedir? Gelin inceleyelim…
Sayfa İçeriği
Konkordato Sistemi Nedir?
Konkordato sistemi borçlarından dolayı ticari anlamda zorluğa düşen kişi ve şirketlerin alacaklılarına yapacağı ödemelerini bir plana bağlaması ve mahkeme tarafından bu kararın onaylandığı bir anlaşmadır. Konkordato anlaşması ile birlikte kişi ve kurumlar neredeyse alacaklılarının tamamıyla anlaşma yapmaktadır böylelikle haciz ve iflas gibi durumlar ortadan kalkmaktadır.
Konkordato Ve İflas Erteleme Arasındaki Fark Nedir?
Konkordato sistemi kapsamında alacaklılar belli bir oranda alacaklarından vazgeçmektedirler. Geri kalan miktar ise belli bir plan dahilinde borçlu kişi, şirket ve kooperatiflerin tüm mal varlığı ile ödenmektedir. İflas ertelemede ise mevcut borçta herhangi bir borç azlığına gidilmemekte sadece ödeme tarihi ertelenmektedir. Ayrıca iflas ertelemeye sadece sermaye alanındaki şirketler başvuru yapabilmekte fakat konkordatoya sermaye şirketlerinin yan ısıra şahıs şirketleri ve gerçek kişiler başvuru yapabilmektedir. Bu sebeplerden ötürü iflas ertelemeden daha yapıcı bir karar olduğu düşünülen konkordato anlaşmaları ticari uyuşmazlıkları ortadan kaldırmayı, yatırımları iyileştirmeyi ve ekonomiyi canlandırmayı amaçlamaktadır.
Konkordato temelde ekonomik yapısı ölçüde bozulmuş olan iyi niyetli kişi, kurum ve kooperatifleri korunmayı amaçlayan bir sistemdir. Bu nedenle kişilere ve şirketlere konkordato talep etme hakkı için pek çok kolaylık sağlanmaya başlanmış ve borca batık hale gelme şartı kaldırılmıştır. Mevcut ekonomik durumu gereği kişi ve şirketlerin borçlarını ödeme konusunda güçlük yaşamaları ya da yakın bir gelecekte ödeme güçlüğü yaşayabilecek olmaları konkordato kapsamında borçlarını yeniden yapılandırma talebi oluşturmaları için yeterlidir.